Már régóta készült ez a poszt, most végre kész is lett. Majdnem két hete visszavonult Anglia elmúlt 20 évének legjobb bal védője, Patrick Vieira ősi ellensége, és természetesen a Manchester United örök legendája, Gary Neville.

Gary Neville 1975 február 18-án született Anglia egyik kisvárosában, Buryben. (Ennek a városkának a futballcsapata jelenleg az angol negyedosztályt erősíti.)

16 évesen került a United youth team-jébe, azaz az utánpótláscsapatba, ahol olyan fiatal suhancokkal játszott együtt, mint Nicky Butt, Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes, vagy éppen öccsével, Phil Neville-lel. (Őket nevezték együttesen Fergie's Fledglings-nek, Sir Matt Busby Busby Babies elnevezése alapján.)

A fiatalabbik Neville-en és Scholes-on kívűl mindegyikükkel pályán volt az 1992-es FA Youth Cup győzelem során.

Ez az eredmény nem volt semmi, ezért Sir Alex Ferguson is felfigyelt rá/rájuk, így felhozta őt/őket a nagy keretbe a felnőttekhez. Mindez 1992 nyarán történt.

Első mérkőzése a csapatban egy Torpedo Moszkva elleni UEFA-kupa meccs volt. Ekkor még csereként számított rá Alex Ferguson, azonban ez nem sokáig maradt így.

Az 1994-95-ös szezonban már egyre többször kezdett, de nem mindig játszotta végig a meccseket. Sokszor cserélte be helyére Denis Irwint, aki Lee Sharpe heyére érkezett a védelem közepére, így Sharpe kihúzódott a szélre, és folytatta munkáját.

Térjünk rá egy kicsit a válogatott meccseire!
1995-ben bemutatkozott az angol válogatottban is. Terry Venables egy május 23.-i Japán elleni barátságos meccsre hívta be a válogatott keretbe.
1996-ra ő lett a válogatott első számú jobb oldali védője, ezért részt vett az 1996-os Európa-bajnokságon. Az elődöntőig minden meccsen részt vett. Azonban a legfontosabbat ki kellett hagynia. A Németország elleni elődöntőt elbukta Anglia, Red Nev nélkül... Véletlen? Nem hiszem.

Ezután a '98-as VB-re, majd a 2000-es Eb-re is meghívót kapott. A 2002-es Világbajnokságon nem tudott részt venni egy sérülés miatt, de a 2004-es Eb-n már pályára léphetett.
A 2006-ban a VB kiesési szakaszát szintén kénytelen volt kihagynia, de ősszel már újra visszatért a csapatba.
A 2008-as Eb-re Anglia nem jutott ki, majd 2010-ben nem volt válogatott formában, ezért Neville soha nem nyert a válogatottal világeseményen.

Gary soha nem szerzett gólt a válogatottban, ami rekord egy mezőnyjátékostól. Emellett ő a valaha volt legtöbb mérkőzést játszó angol válogatott jobb bekk.

2005 decemberében átvette a csapatkapitányi karszalagot a távozó Roy Keane-től, amit 2010-ig nem is adott tovább.
Miután 2007 márciusában egy komoly sérülést szenvedett, csupán 2008 januárjában sikerült visszatérnie. Nem volt része a 2008-as BL-győzelemnek, ezért nem is ő emelete fel a kupát a díjátadáson.

Pályafutása végén sok sérüléssel bajlódott, ezért február 4-én úgy döntött, visszavonul a profi labdarúgástól.

Mint sok angol focistának, neki is több balhéja volt.
Talán a leghíresebb egy 2006 januári Liverpool elleni győzelem során történt. Ferdinand az utolsó percbe fejelt gólt a 90. percben, amiután Neville odafutott a 'Pool szurkolók elé, és győzelem ittasan ünnepelni kezdett. Zseniális.
A meccs után több kritikát kapott (Carragher is beszólt, hehe, jóember mondja), az FA meg is büntette 5 ezer fontra. Neville nem értette a döntést, szerinte a játékosok nem robotok, nekik is vannak érzelmeik.
Emellett rengeteg összetűzése volt az Arsenal korábbi középpályásával, Patrick Vieirával, de ebből annyi volt, hogy nem lehetne az összeset leírni.

Pályafutása során 607 hivatalos mérkőzésen szerepelt, és ezeken 7 gólt szerzett a United csapatában.
A válogatottban ezek a számok: 0/85.

Szintén le lehtne írni az összes eredményét, amit nem fogok megtenni. Csak egy párat:
8x-os PL-győztes
3x-os FA-kupa győztes
2x-es BL-győztes
5x a PL év csapatának tagja
A '90-es évek legjobb PL csapatának tagja

Generációjának egyik legjobb jobboldali védőjének nevezte Sir Alex, és több más neves szakértő és edző. Azt hiszem ez teljesen jogos.

Ezek után csak annyit lehet írni, Köszönjük Gary Neville!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://oldtrafford.blog.hu/api/trackback/id/tr272663574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása